søndag den 9. november 2014

Dansk projekt om biodiversitet


Og link til selve projektet:


De Digitale Naturkort er et redskab især for kommuner til at planlægge og udpege områder til Grønt Danmarkskort. Grønt Danmarkskort bliver, når det er udpeget, en masterplan for beliggenheden af den eksisterende og potentielle værdifulde natur, som det vil være relevant at fokusere naturindsatsen omkring, således at der kan etableres mere, bedre og mere sammenhængende natur. De Digitale Naturkort skal danne baggrund for kommunernes planlægning med det mål, at kommunerne i den førstkommende kommuneplan i 2017 skal have udpeget de arealer, der skal indgå i Grønt Danmarkskort. Herefter skal Grønt Danmarkskort løbende udvikles som en del af kommuneplanrevisionerne hvert fjerde år og tilhørende statslige mål og krav. 

Kortportalen indeholder dels et kort over det eksisterende Grønne Danmarkskort fra de gældende kommuneplaner, dels et nyt biodiversitetskort – et prioriteret Danmarkskort - over levesteder for arter, der er truede og sjældne (rødlistede arter). Kortet viser de vigtigste naturområder, som naturbevaringsindsatsen mest effektivt kan målrettes imod for at bevare den bredest mulige biodiversitet af arter og naturtyper på nationalt niveau.

Desuden vises et samlet kort over alle de kortlagte levesteder og potentielle levesteder for rødlistede arter. Dette kort kan også anvendes i den konkrete naturbeskyttelse og forvaltningsindsats med henblik på at sikre og forbedre naturkvalitet og biodiversitet på lokal skala.

Biodiversitetskortene er beskrevet udførligt i rapporten ”Biodiversitetskort for Danmark” – udviklet i samarbejde mellem Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet og Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet, se rapporten: Biodiversitetskort for Danmark

Naturoplysninger om indholdet af de nævnte kort kan findes i en lang række hjælpekort over eksisterende natur, potentiel natur, biodiversitet samt arealer der understøtter biodiversitet. Ved at trykke på infoknappen og pege/trykke på et bestemt sted på kortet vil man kunne få specifikke oplysninger om den pågældende lokalitet, og på biodiversitetskortene få at vide hvilke arter der findes på den pågældende lokalitet.

Desuden indeholder kortportalen dels et HNV-kort med arealer med høj naturværdi, hvortil der kan ske en målretning af tilskud til naturpleje i form af ekstensiv landbrugsdrift, dels et kort over kulstofrige lavbundsarealer, hvor der med tilskud kan gennemføres en målrettet indsats, der kan reducere udslippet af klimagasser.

Endelig vises en række kort over områder, der risikerer at blive oversvømmede som følge af klimaændringer.


Datagrundlag

Data stammer fra DOF-basen, Naturbasen (fugleognatur.dk), Danmarks Svampeatlas, Atlas Flora Danica, Naturdatabasen (Danmarks Miljøportal) og en række eksperter med indgående kendskab til levesteder for rødlistede arter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar