Naturgeografi - Gyldendal
Portalen er skabt for undervisere i naturgeografi-faget på ungdomsuddannelser. De har GIS-baserede animationer tilknyttet hvert emne.
Info-video:
http://naturgeografi.gyldendal.dk/Info/Demovideoer.aspx
Det er dog ikke offentligt, da det kræver uni-login for at få adgang til de specifikke animationer. De er dog eksempler på ny brug af GIS i en dansk kontekst.
a
project aims to provide a visual summary of spatial processes in prehistoric
and early historic times, such as the spread of farming, the formation of trade
contacts, and the growth of urban systems.
ECAI: Electronic Cultural Atlas InitiativeECAI is a global consortium of scholars interested in visualizing human culture through time using GIS technology. The Web site includes links to dozens of projects, a dynamic map catalog, and technologies such as TimeMap.
Community Atlas
He
r har New Hampshire Educational GIS Partnership skabt en enormt brugervenlig platform for elever, lærere og andre interesserede. Ved at spørge brugerne om at bidrage med tekst, billeder og målinger er de med til selv at "forme" et fyldestgørende atlas over New Hampshire, som i forvejen samarbejder med diverse GIS-flader om at skabe bevidsthed om vigtigheden af topografi i staten. "Geographic literacy" er her et nøglebegreb i.f.t. uddannelse, og dette projekt er et godt eksempel på netop dette:
http://www.nhedgis.org/geoprism-community-atlas-projects.html
Selve kortet (hvor skolerne selv har plottet sig ind på kortet, samt individuelle personer):
http://www.nhedgis.org/map-of-participants.html
Et andet community atlas projekt med historiske billeder tilknyttet områderne:
http://www.hillsborough.communityatlas.usf.edu/
World Time Lapse
Googles samarbejde med NASA om at vise udviklingen i jordens terræn over de sidste 25 år:
http://world.time.com/timelapse/
Immerse Learning
Immerse Learning er et virtuelt, 3D simuleringsspil, hvor din karakter bevæger sig rundt i forskellige miljøer og stilles overfor lokale udfordringer, som så skal løses. Der spørges således: hvad kan man lære fra de udfordringer, der kan ligge i forskellige geografiske områder og i specifikke erhverv? Eksempel kunne være at du skal lære om landbrug i Danmark. Din karakter kan så placeres et sted i vestjylland på en farm, hvor bestemte udfordringer (hvad fodrer man grisen med? Hvad er dyrenes rettigheder?) så gives. Man kunne plante disse udfordringer specifikke steder i DK, sådan så at (hvis man forestiller sig en google maps lignede GIS) man trykker på et "lærings" mærke som betyder, at dette geografiske område eller sted har noget specielt lærerende over sig.
https://immerselearning.com/how-it-works/
Udover Second Life og Minecraft er OpenSim den nok mest populære virtuelle simuleringsside for tiden:
http://opensimulator.org/wiki/Main_Page
Disse har dog ikke samme fokus på læring - og "virkeligheden" - som Immerse Learning.
Væsentligt ved projektet er fokus på indlæring gennem topografisk bevidsthed, i.e. kognitiv situering.
Lidt info om kognitiv situation:
https://immerselearning.com/wp-content/uploads/2013/12/Situated_cognition
Teoretikere inden for dette felt er uden tvivl relevante ift Trap.
Educational Simulations
Et læringsprojekt der baseres på real-time facts om områder rundt om i verden, hvor man placeres som en virtuel karakter. Programmet er skabt for at skabe større global bevidsthed om hvordan eksempelvis kulturelle eller geografiske miljøer påvirker et barns opvækst forskellige steder i verden.
http://www.educationalsimulations.com/
TEXAS A&M University
Universitetet har designet en cool, topografisk app til at få studerende til at engagere sig i universitets udvikling. Appen viser udviklingen af bygninger igennem de sidste 200 år fra universitet blev stiftet på en meget let tilgængelig måde. Projektet er stadig i beta.
http://arcgis.library.tamu.edu/flexviewer/V1.3.2_Prerelease/
Appen tager brug af "Tobin Topos" som GIS-applikation, som også vises her:
https://www.youtube.com/watch?v=HEXIE83idYA
"Tobin Topos" eksemplificeres i videoen som relevant for især studerende, som skal have lære om lande, grænser, geografi etc.
Geocaching
Et "skattejagts" koncept, hvor GPS bruges som udgangspunkt for en meningsfuld jagt efter gemte kasser, der ligger placeret rundt omkring i landskabet. Man bruger således viden om grader, GIS etc. til at hjælpe brugeren med at finde vej til en kiste, hvor man så kan skrive hvad man har fundet, lægge billeder op etc. Visionen med projektet er at få den almene bruger interesseret i sværere geografi/topografi, hvortil der knyttes den samfundsmæssige relevans med et fokus på bæredygtighed i appen.
http://www.geocaching.com/guide/default.aspx
Fin lille videointro fra Lorry: http://www.tv2lorry.dk/arkiv/2011/12/14?video_id=62221